CHIPJE ER BIJ?

Ja, lekker! Maar waar lag die zak ook alweer? Handig als je weet waar je hem hebt opgeruimd. O ja. In de kast. Daar waar hij hoort. Scheelt weer zoeken.

Datzelfde geldt ook voor jouw hond of kat. Gaat jouw viervoeter wel eens op avontuur en wordt hij gevonden? Of woont er een overijverige ‘Gerda’ in jouw straat, die bij elk loslopend dier de Dierenambulance belt? Dan is het wel zo fijn als wij weten waar hij thuis hoort. Namelijk bij jou, op de bank. Maar ja, waar is ‘thuis’?

Hoe dan?
Om erachter te komen waar Brutus of Poekie woont, gaan wij (of de Dierenambulance of de dierenarts) bij jouw dier op zoek naar een chip. Die chip, ook wel transponder genoemd, is een klein buisje, zo groot als een rijstkorrel. De dierenarts (of een speciaal opgeleide medewerker van bijv. een dierenopvang) plaatst de chip met een naald onder de huid (bij de schouderbladen) van jouw huisdier. De chip bevat een registratienummer. Met een speciaal apparaat lezen wij het registratienummer uit. In een landelijke database kunnen wij dan zien welk adres en telefoonnummer aan deze chip zijn gekoppeld.

Is dat niet zielig?
Nee hoor. Helemaal niet. Het inbrengen van de chip voelt voor jouw dier net zoals het geven van een normale injectie. Het uitlezen van de chip is hetzelfde als het maken van een selfie. Even lachen en klaar. Maar het scheelt wel een hoop gedoe. Het wordt pas zielig als jouw lieve dier zoek raakt en jullie elkaar nooit meer zien.

Wanneer dan?
Een hond moet, vóórdat hij 7 weken oud is, gechipt zijn. Dat is in Nederland een wettelijke plicht. Voor een kat geldt deze wettelijke verplichting (nog) niet, helaas. Maar: in Nederland worden elk jaar duizenden katten vermist. Slechts een klein deel wordt (levend of overleden) herenigd met zijn eigenaar. Chippen loont dus altijd! Ga je met je huisdier de grens over, dan moet hij sowieso altijd gechipt zijn.

Duur zeker?
Chippen is in verhouding niet duur. De kosten verschillen per dierenarts. Maar voor nog geen € 25,= is de chip vaak al geplaatst én een dierenleven lang geregistreerd. Nu horen we je denken: “Voor € 25,= kan ik heel veel zakken chips kopen”. Klopt! Maar als je dier niet is gechipt, ben je veel meer kwijt als hij aan de wandel gaat. Reken je even mee? Ritkosten Dierenambulance ± € 35,=, opvang dierenasiel (inclusief ontvlooien en ontwormen) minimaal € 20,=, medische kosten dierenarts (indien nodig): nóg meer!

Oké dan…
Als je je dier gechipt en geregistreerd hebt, gooi je de registratiepapieren in de kast. Tot nooit weer ziens. En dat is prima! Totdat je gaat verhuizen. Dan kom je die papieren weer tegen. Nu je ze toch in de hand hebt: wijzig je nieuwe adres (en je telefoonnummer) gelijk in de database. Dan weet je zeker dat je ook in je nieuwe huis weer op de bank kan kroelen met jouw dier. En die zak chips.

Wil ik ook weten
Heb je zelf nog een interessante vraag over onze zwerfdierenopvang?
Mail dan naar nieuwsuitdenomadenhof@gmail.com.
Dan lees je het antwoord in één van onze volgende columns.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.